Brood&Smeersels, Ochtendhap, Recepten, Toet&Taart, Winterkost

Feestbrood

Wil je tijdens de feestdagen met je gezin genieten van een ontbijt zonder geraffineerde suiker? Dan is dit feestbrood met amandelspijs een echte aanrader. Leuk om samen met je kinderen te maken deze vakantie, ook na de kerstdagen. Het brood is ook glutenvrij en zuivelvrij!

Dit heb je nodig:

Voor het amandelspijs

  • 100 gr amandelmeel
  • 120 gr dadels
  • citroenschil van een 1/2 citroen
  • 1 el dadelstroop of andere stroop

Voor het brood

  • 150 gr boekweitmeel
  • 150 gr amandelmeel
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 scheut ahornsiroop
  • 4 el kokosolie
  • merg van 1 vanille boon
  • 5 eieren
  • 40 gr gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 40 gr walnoten
  • amandelschaafsel

Zo maak je het:

  1. Het amandelspijs: Mix alle ingrediënten in je keukenmachine totdat je een plakkerig deeg hebt. Niet plakkerig genoeg? Voeg nog wat stroop toe. Maak er een mooie rol van (ongeveer zolang als het cakeblik) en leg deze in de koelkast om te laten rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze in.
  3. Meng in de keukenmachine (of in een kom met een garde) het meel, zout, wijnsteenbakpoeder, ahornsiroop en kaneel.
  4. Voeg de eieren, de vanille en de kokosolie toe en laat de machine draaien of roer totdat er een glad beslag ontstaat. Blijft het beslag te droog? Voeg dan wat water toe.
  5. Roer de abrikozen en walnoten erdoor (je kunt hier ook prima voor iets anders kiezen zoals rozijnen, vijgen of hazelnoten)
  6. Vul het cakeblik met de helft van het deeg, leg de spijsrol op het beslag en bedek de spijsrol met de overige helft van het beslag
  7. Zet het brood ongeveer 50-60 minuten in het midden van de oven totdat het goudbruin en gaar is (een saté prikker moet er schoon uitkomen). Bestrooi het brood na zo’n 30 minuten met het amandelschaafsel.

StoereKost wenst jullie mooie feestdagen!!

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.